Benefits of eating mango

आम खाने के फायदे

आम को भारत का राष्ट्रीय फल कहा गया है । दुनिया भर में अन्य फलों की तुलना में सबसे ज्यादा आम खाया जाता है ।
आम में फाइबर और विटामिन सी खूब होता है इससे बैड कोलेस्ट्रॉल संतुलन बनाने में मदद मिलती है ।


मोटापा कम करने के लिए भी आम एक अच्छा उपाय है आम की गुठली में मौजूद रेशे शरीर की अतिरिक्त चर्बी को कम करने में बहुत फायदेमंद होते हैं . आम खाने के बाद भूख कम लगती है ।

आम के पत्तों को न सिर्फ पूजा में और घर के द्वार में लगाने के लिए उपयोग किया जाता है , बल्कि कई प्रकार की दवाइयां बनाने में भी इसका उपयोग किया जाता है ।

आम के गुदे का पैक लगाने या फिर उसे चेहरे पर मलने से चेहरे पर निखार आता है और विटामिन सी संक्रमण से भी बचाव करता है ।

क्या आपने कभी ये सोचा है कि आम को फलो का राजा क्यों कहा जाता है जबकि फल तो सभी स्वास्थ्यवर्धक होते हैं ? दरअसल , भारतीय आम अपने स्वाद के लिए पूरी दुनिया में मशहूर हैं . भारत में मुख्य रूप से 12 किस्म के आम होने हैं . आम का इस्तेमाल केवल फल के तौर पर नहीं बल्कि सब्जी , चटनी , पना , जूस , कैंडी , अचार , खटाई , शेक , अमावट ( आम पापड़ ) और बहुत सी खाने - पीने की चीजों का स्वाद बढ़ाने के लिए किया जाता है

ये एक सर्वमुना फल है वरना तो इस महंगाई के समय में कई फल ऐसे हैं जो आम आदमी की जेब का साथ छोर चुके हैं . अपने स्वाद , देश में इसकी भरपूर पानावार और किफायती होने की वजह से इसे फलों का राजा कहा जाता है . इन सारी वजहों के साथ ही आम के जषिधीय गुण और हिल्थ बेनेफिट भी इस फलों का राजा कहते है।

1. सर मचाव आम में मौजूद एंटीऑक्सीडेंट कोलोन कैंसर , ल्यूकेमिया और पोस्टेट कैंसर से बचाव मियदेमंद क्यूर्सेटिन , एस्ट्रागालिन और फसटिन जैसे ऐसे कई तत्व होते हैं जो कैंसर से बचाव करने में मददगार होते हैं .

2. आखे रहती हैं चमकदार आम में विवामिन ए भरपूर होता है , जो आंखों के लिए वरदान में आंखों की रौशनी बनी रहती है .

3. कोलेस्ट्रॉल नियमित रखने में आम में फाइबर और विटामिन सी खूब होता है . इससे बैड कोलेस्ट्रॉल संतुलन बनाने में मदद मिलती है .

4. त्वचा के लिए फायदेमंद आम के गुदे का पैक लगाने या फिर उसे चेहरे पर मलने से चेहरे पर निखार आता है और विटामिन सी संक्रमण से भी बचाव करता है .

5. पाचन क्रिया को ठीक रखने में आम में ऐसे कई एंजाइम्स होते हैं जो प्रोटीन को तोड़ने का काम करते हैं . इससे भोजन जल्दी पच जाता है . साथ ही इसमें उपस्थित साइटिक एसिड , टरटैरिक एसिड शरीर के भीतर क्षारीय तत्वों को संतुलित बनाए रखता है .

6. मोटापा कम करने में मोटापा कम करने के लिए भी आम एक अच्छा उपाय है . आम की गुठली में मौजूद रेशे शरीर की अतिरिक्त चर्बी को कम करने में बहुत फायदेमंद होते हैं . आम खाने के बाद भूख कम लगती है , जिससे ओवर ईटिंग का खतरा कम हो जाता है .

7. रोग प्रतिरोधक क्षमता बढ़ाने में आम खाने से शरीर की रोग - प्रतिरोधक क्षमता में भी इजाफा होता है .

8. सेक्स क्षमता बढ़ाने में आम में विटामिन ई अधिक पाया जाता है और इससे सेक्स क्षमता बढ़ती है . साथ ही ये पौरुष बढाने वाला फल भी माना गया है .

9 : स्मरण शक्ति में मददगार जिन लोगों को भूलने की बीमारी हो उन्हें आम का सेवन करना चाहिए . इसमें पाया जाने वाला ग्लूटामिन एसिड नामक एक तत्व स्मरण शक्ति को बढ़ाने में उत्प्रेरक की तरह काम करता है . साथ ही इससे रक्त कोशिकाएं भी सक्रिय होती हैं . इसीलिए गर्भवती महिलाओं को आम खाने की सलाह दी जाती है .

10. गर्मी से बचाव गर्मियों में अगर आपको दोपहर में घर से बाहर निकलना है तो एक गिलास आम का पना पीकर निकलिए . न तो आपको धूप लगेगी और न ही लू . आम का पना शरीर में पानी के स्तर को संतलित बनाए रखता है जिसकी वजह से ये गर्मियों का बेस्ट पेय है .

11. जबरदस्त नींद के लिए है फायदेमंद अगर आपको नींद नहीं आती तो आपके लिए आम का प्रयोग सबसे अच्छा रहेगा क्योंकि आम के प्रयोग से नींद बहुत जल्द आने लगती है बस इसके लिए आप आम को गाय भैंस की दूध के साथ सेवन करें इससे आपकी पूरी नींद होगी और नींद आने की समस्या दूर हो जाएगी .

12. कमजोर व्यक्तियों के लिए है लाभदायक जो व्यक्ति कमजोर हो उनके लिए आम का उपयोग सबसे अच्छा रहेगा इससे कमजोर व्यक्ति मजबूत बन जाते हैं और भी कई प्रकार के लाभ होते हैं बस इसके लिए आप दूध के साथ आम खाएं इससे आपके शरीर में मजबूती आएगी |

13. शुगर रोगियों को शुगर समिधात पाले में मदद करता है दोस्तों अगर आप डायबिटीज से निशान है तो आम का इस्तेमाल करप इससे शुगर का स्तर कम होने लगता है और बुबह शुगर खत्म भी हो सकता गर से परेशान हो तो उसे भी आम गुनासाले ।

कच्चे आम खाने के फायदे

गर्मियों का मौसम आ चुका है . इस मौसम में आम को बहुत ही पसंद किया जाता है . वहीं आम की तुलना में कच्चा आम का सेवन भी गर्मियों के मौसम में काफी फायदेमंद रहता है . कच्चे आम की चटनी हो या पन्ना
गर्मी के मौसम में स्वाद और सेहत दोनों के लिए ही ये काफी अच्छा रहता है . कच्चे आम में ऐसे कई गुण मौजूद होते हैं जो शरीर को स्वस्थ बनाएं रखते हैं और बीमारियों को दूर करते हैं . इसमें विटामिन सी भीभरपूर मात्रा में होता है . आईये जानते हैं कच्चे आम के फायदों के बारे में ....

लू से बचाव
 गर्मियों में लू से बचाव के लिए भी कच्चे आम का सेवन फायदेमंद माना जाता है . लू से बचाव के लिए कच्चे आम का सेवन करने की सलाह दी जाती है . कच्चे आम के सेवन से गर्मियों में शरीर में पानी की आपूर्ति भी की जा सकती है .

रोग प्रतिरोधक क्षमता
 कच्चा आम रोग प्रतिरोधक क्षमता बढ़ाने में मददगार साबित होता है . इससे शरीर की रोग प्रतिरोधक क्षमता को बढ़ाया जा सकता है और शरीर को स्वस्थ बनाया जा सकता है .

शुगर की समस्या
 शुगर की समस्या होने पर कच्चे आम के सेवन से शुगर लेवल को कम करने में मदद मिलती है . वहीं इसका इस्तेमाल शरीर में आयरन की पूर्ति करने के लिए भी आसानी से की जा सकती है .

पेट संबंधी रोग 
पेट संबंधी रोगों में कच्चा आम काफी फायदेमंद रहता है . वहीं इससे एसिडिटी की समस्या को किया जा सकता है . वहीं कच्चा आम आंतों में होने वाले संक्रमण को भी दूर करता है . अपच और कब्ज जैसी समस्या से निपटने के लिए भी कच्चे आम का सेवन काफी लाभकारी रहता दूर

जी मचलाने की समस्या
 उल्टी आने और जी मचलाने की समस्या से भी अक्सर सामना हो जाता है . इससे छुटकारे के लिए भी कच्चे आम का सेवन किया जाता है . इसके लिए काले नमक के साथ कच्चे आम का सेवन किया जाना चाहिए .

आम  खाने के नुकसान

ये प्रीमैच्योर आम आपकी सेहत के लिए कितने खतरनाक हैं इसे खाने पर टेस्ट मिले न मिले , अल्सर , गैस , किडनी और लीवर की प्रॉब्लम जरूर हो जाएगी . यही नहीं , इससे आपका मेमोरी लॉस भी हो सकता है , हेडेक तो इस आम के साथ आपको मुफ्त में मिलेगी ही . इन आम में कोई विटामिन नहीं रहता है . प्रीमैच्योर होने की वजह से आम में विटामिन सहित दूसरे एलिमेंट्स डेवलप नहीं होते हैं .

मार्केट में जो आम मिल रहे हैं , उनमें अधिकतर प्रीमैच्योर हैं . इसे खाने पर फायदा कम , नुकसान हो सकता है . केमिकल और कलर के कमाल से आम को पीला बना दिया जाता है . आम को कार्बाइड से पकाया जाता है . कार्बाइड वाले आम खाने से कैंसर भी हो सकता है . आम में पीलापन लाने के लिए पकाते समय कलर का भी यूज किया जाता है , जो डेंजरस है .

आम एक गर्म फल है , और खट्टा भी होता है , अधिक खाने से मुहांसों की समस्या हो सकती है क्योंकि यह प्राकृतिक चीनी का एक समृद्ध स्रोत है , इसके अधिक सेवन से रक्त शर्करा स्तर में बढ़ोतरी हो सकती है । इसमें फाइबर भी अच्छी मात्रा में निहित है जिसके अत्यधिक सेवन से आपको दस्त की शिकायत हो सकती है ।

यह भी संभव है कि आपको आम से एलर्जी हो । इसमें बहुत अधिक कैलोरीज होती है जो आपके शरीर के लिए बिलकुल भी हानिकारक नहीं है परंतु इससे आपके वजन में बढ़ोतरी हो सकती है जिन लोगों का वजन अधिक है उन्हें आम खाने में संयम रखना चाहिए

परंतु यदि आप इसका सेवन उचित मात्रा में करें तो आप इसके दुष्प्रभावों से बच सकते हैं । हमें पता है ये थोड़ा मुश्किल है क्योंकि आम होता ही इतना स्वादिष्ट है कि खुद को इसे खाने से रोकना असंभव सा प्रतीत होता है । परंतु आपको अपनी जीभ पर नियंत्रण तो रखना ही पड़ेगा ।

English translation

Benefits of eating mango

 Mango has been called the national fruit of India.  The most common mangoes are eaten worldwide compared to other fruits.

 Mango is rich in fiber and vitamin C. This helps in maintaining bad cholesterol balance.


 Mango is also a good remedy for reducing obesity. The fibers present in mango kernels are very beneficial in reducing excess body fat.  Appetite decreases after eating mango.


 Mango leaves are not only used for worship and in the entrance of the house, but are also used to make many types of medicines.


 Applying a pack of mango pimples or rubbing it on the face improves the face and also prevents vitamin C infection.

Have you ever thought why mango is called the king of art, while fruits are all healthy?  Actually, Indian mangoes are famous all over the world for their taste.  There are mainly 12 varieties of mangoes in India.  Mango is used not only as a fruit but to enhance the taste of vegetables, chutneys, panas, juices, candies, pickles, khatis, shake, amavat (mango papad) and many other food items.


 This is an all-fruit fruit, otherwise there are many fruits in this time of inflation which have ended up with the common man's pocket.  Due to its taste, its rich variety in the country and being economical, it is called Gaja of fruits.  Along with all these reasons, mango's medicinal properties and health benefits are also the king of this fruit.

1 Sir Machava The antioxidants present in mangoes are preventive of colon cancer, leukemia and postate cancer. There are many ingredients like midsummer cuercetin, estragalin and fatsin which are helpful in preventing cancer.


 2. Lastly, there is a lot of Vivamin A in the shiny mango, which keeps the eyes light in the boon for the eyes.


 3. Mango contains plenty of fiber and vitamin C to keep cholesterol regular.  It helps in balancing bad cholesterol.


 4. Applying mango pudding pack or rubbing it on the face helps to improve the face and also prevents vitamin C infection.


 5. There are many enzymes that work to break down proteins in keeping the digestion process right.  This causes food to be digested quickly.  Also, the citic acid present in it, tertaric acid, keeps the alkaline elements within the body balanced.


 6. In reducing obesity, mango is also a good solution to reduce obesity.  The fibers present in mango kernels are very beneficial in reducing excess body fat.  Appetite decreases after eating mango, which reduces the risk of overeating.

7. Eating mango to increase immunity also increases the body's immunity.


 8. Vitamin E is found more in mangoes to increase sex capacity and this increases sex capacity.  At the same time, it has also been considered to be a fruit that increases masculinity.


 9 .People who have amnesia, helpful in memory, should consume mangoes.  An element called glutamine acid found in it acts as a catalyst to increase memory.  Also, blood cells are also activated by this.  That is why pregnant women are advised to eat mangoes.

 10. Avoiding heat In summer, if you want to get out of the house in the afternoon, then drink a glass of mango pan.  Neither you will get sun nor sun.  Mango leaf maintains the level of water in the body, due to which it is the best summer drink.

 11. It is beneficial to have strong sleep, if you do not sleep then using mango will be the best for you, because using mango, sleep will start coming very soon, just for this you should eat mango with cow buffalo milk.  There will be sleep and the problem of sleeping will go away.

 12. It is beneficial for weak people, the use of mango is best for those who are weak, it makes the weak person strong and there are many types of benefits, just eat mango with milk for this, it will strengthen your body.  |

 13. Sugar helps the patients in sugar problem. Friends, if you have a scar from diabetes then using mango, it reduces the level of sugar and it can also eliminate sugar. If you are troubled by the heat, then also call it mango.

Benefits of eating raw mangoes

 Summer season has arrived.  Mango is very much liked in this season.  At the same time, consuming raw mangoes in comparison to mangoes is also very beneficial in the summer season.  Raw mango sauce or emerald

 In summer, it is very good for both taste and health.  There are many such qualities in raw mangoes that keep the body healthy and remove diseases.  It also contains vitamin C in plenty.  Let's know about the benefits of raw mangoes ....

 Sunstroke

 Consuming raw mangoes is also considered beneficial to protect against heat stroke in summer.  It is advisable to consume raw mangoes to prevent heat stroke.  Water can also be supplied to the body in summer by consuming raw mangoes.

 Immunity

 Raw mango proves helpful in increasing immunity.  By this, the body's immunity can be increased and the body can be made healthy.

 Sugar problem

 If there is a problem of sugar, the consumption of raw mango helps to reduce the sugar level.  At the same time, it can also be used easily to replenish iron in the body.

 Stomach disease

 Raw mango is very beneficial in stomach related diseases.  At the same time, the problem of acidity can be done.  At the same time, raw mango also removes the infection that occurs in the intestines.  Raw mango intake remains very beneficial for dealing with problems like indigestion and constipation.

 Problem of nausea

 The problem of vomiting and nausea is also often encountered.  Raw mangoes are also consumed for redemption.  For this, raw mangoes with black salt should be consumed.

Disadvantages of eating mango

 How dangerous are these premature mangoes for your health, if you do not get a test after eating it, the problem of ulcer, gas, kidney and liver will definitely happen.  Not only this, it can also cause your memory loss, you will get free of cost with this mango.  There is no vitamin in these mangoes.  Due to prematurity, other elements including vitamins are not developed in mango.


 Among the mangoes found in the market, most of them are prematures.  Eating less on it can cause harm.  Mango is made yellow due to the chemical and color.  Mango is cooked with carbide.  Eating carbide mangoes can also cause cancer.  To bring yellowness to the mango, color is also used while cooking, which is dangerous.

 Mango is a hot fruit, and is also sour, overeating can cause acne, as it is a rich source of natural sugar, its high intake can increase blood sugar levels.  It also contains good amount of fiber, due to which excessive intake can cause diarrhea.

 It is also possible that you are allergic to mangoes.  It contains too many calories, which is not harmful to your body at all, but it can increase your weight, people who are overweight should be restrained in eating mangoes.

 But if you consume it in appropriate quantity then you can avoid its side effects.  We know this is a bit tricky because mango is so delicious that it seems impossible to stop eating it.  But you have to control your tongue.

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